Wilt u contact met Preventie&Werk

Corona Nieuws

26 juni

Versoepeling maatregelen per 1 juli 2020

Regels binnen

 • U houdt binnen altijd 1,5 meter afstand.
 • Bij ruimtes binnen mogen maximaal 100 mensen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 100 mensen mag. Maar alleen als u een plek reserveert. En u krijgt een gezondheidscheck.

Dit geldt bijvoorbeeld bij bioscopen, cafés, restaurants, theaters, bruiloften en uitvaarten.
Discotheken en nachtclubs blijven dicht tot 1 september. Er komen nog regels voor zangkoren.

Regels buiten

 • U houdt buiten altijd 1,5 meter afstand.
 • Bij ruimtes buiten mogen 250 personen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 250 mensen mag op plekken met vaste zitplaatsen. U reserveert een plek.
  En u krijgt een gezondheidscheck.

Dit geldt bijvoorbeeld in de horeca. Bij dierentuinen en pretparken geldt geen maximaal aantal personen.

Regels in het vervoer

 • U moet altijd een mondkapje dragen in het openbaar vervoer.
 • U draagt in taxi’s, busjes en touringcars altijd een mondkapje. U moet reserveren. En u krijgt een gezondheidscheck.
 • Zitten er mensen uit een ander huishouden bij u in de auto? Draag dan allemaal een mondkapje.
 • In al het andere vervoer moet u 1,5 meter afstand houden. Zoals op een rondvaartboot.

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand

Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand voor kinderen en jongeren:

 • Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom gelden er ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers.

Niet vergeten

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Blijf weg van drukke plekken.
 • Was vaak uw handen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat u testen.

 


1 juni
Het testen op Corona is nu voor alle Nederlanders mogelijk en kan rechtstreeks via de GGD. Wel is het belangrijk om contact met uw arbodienst te onderhouden om ook de gezondheid op de werkvloer te blijven waarborgen. 


20 mei

Het kabinet presenteerde op dinsdagavond 19 mei de volgende stappen in de corona-aanpak. Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen.


15 mei

Het kabinet begint vanaf 11 mei met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. 


20 april

Aantal ziekenhuisopnames daalt harder.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt harder dan het aantal sterfgevallen. Zondag meldt het RIVM 110 nieuwe ziekenhuisopnames, tegenover 196 gevallen een week eerder. Als we het aantal opnames per dag verwerken, zien we dat de meldingen eind maart een piek doormaakten en inmiddels blijven dalen. Of dat ook zo zal zijn voor de afgelopen drie dagen, is nog niet zeker. Met name deze cijfers zijn nog aan verandering onderhevig.

Bron: RIVM


7 april 2020

Voor werknemers corona hulplijn 0513 – 637 780

Vanaf dinsdag 7 april heeft onze zusteronderneming ArboAnders voor u als werknemer een extra service: de corona hulplijn. Deze is dagelijks bereikbaar van 9.00-15.00 uur op telefoonnummer 0513 – 637 780. Deze hulplijn is speciaal voor werknemers die niet ziek zijn, maar toch vragen hebben over corona met betrekking tot het werk.


31 maart 2020

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden. Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname. 
Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Bron: Rijksoverheid


30 maart 2020

Tijdens de eerste weken van de coronacrisis is ArboAnders terughoudend geweest met het opvragen van medische informatie. Echter krijgen wij signalen dat, zeker in het Noorden, de administratieve ondersteuners van huisartsen en poli’s in het ziekenhuis nu voldoende tijd hebben om verzoeken tot het aanleveren van medische informatie te verwerken. Het opvragen is hierdoor door ons weer opgepakt. Houdt u er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat de informatie ontvangen en beoordeeld is, aangezien de situatie per dag kan veranderen.